Ljudi žele da doniraju stvari, ali nemaju kome – Žele da popravljaju, ali nemaju gde

U javnosti raste želja za ponovnim upotrebljavanjem i popravljanjem stvari, pokazalo je novo istraživanje koje je YouGov sproveo za britansku kompaniju za upravljanje otpadom FCC Environment.

Čak 80% ispitanika zalaže se za otvaranje radnji za ponovnu upotrebu, a u odnosu na 2020. godinu za 12% je porastao broj ispitanika koji su kupili nešto korišćeno iz lokalne radnje. Više od polovine ispitanika, 60%, istaklo je da bi radije donirali staru kvalitetnu stvar ovakvoj radnji kada bi je imali u blizini, nego što bi je bacili.

Tri od četiri ispitanika imaju naviku da kupuju polovne stvari, a svaki drugi ovu kupovinu obavlja na svakih šest meseci. Više od polovine ispitanika, 56%, donira stvari lokalnim dobrotovornim organizacijama ili radnjama za polovnu robu na svakih šest meseci, dok sličan procenat posećuje lokalni centar za reciklažu kućnog otpada bar jednom godišnje.

Najčešće se kupuju polovne knjige, pa odeća

Na prvom mestu liste stvari koje se najčešće kupuju polovne su knjige (24% kupovina), odeća (19%), nameštaj (16%), stvari za kuću (15%), oprema za baštu (14%), električni uređaji i oprema za sport sa po 7%.

Pored podrške kupovini polovnih stvari, ispitanici su pokazali interesovanje za popravljanje – 64% je reklo da bi volelo da u lokalnom centru za reciklažu kućnog otpada dobije savete o tome kako da popravi stvari. Čak 81% ispitanika smatra da kompanije i lokalne vlasti treba da ohrabre stanovnike da popravljaju stvari.

Radnje za ponovnu upotrebu su odlične za sve – za kupce koji sve teže žive zbog povećanja troškova života, za lokalnu zajednicu, kao i za životnu sredinu. Samo jedna naša radnja preusmerila je 350 tona materijala u ponovnu upotrebu za godinu dana – istakao je Stiv Longdon iz FCC Environment.

Centri za reciklažu kućnog otpada u Velikoj Britaniji funkcionišu tako da građani mogu besplatno doneti stvari za reciklažu, poput nameštaja, električnih uređaja, garderobe, baštenskog otpada, plastičnih flaša, ulja za kuvanje. Za odlaganje nekih stvari koje ne spadaju u kućni otpad, kakve su na primer automobilske gume, građani moraju platiti određenu sumu.