Frizeri u Belgiji ne bacaju kosu posle šišanja – Jedan kilogram kose može da upije do osam litara ulja

Projekat recikliranja kose, koji vodi belgijsko neprofitno udruženje Dung Dung, koristi ostatke kose kako bi se sprečilo da ulja i drugi zagađivači završe u vodenim tokovima.

Kosa se prikuplja od frizera širom Belgije, zatim se stavlja u mašinu koja je „pakuje“ u pakete koji se mogu staviti u odvode kako bi upijali zagađivače i sprečili da oni završe u vodotokovima.

Prema podacima ovog udruženja, jedan kilogram kose može da upije do osam litara ulja. U kosi ima i do 95% keratina, proteina koji daje elastičnost, otpornost, fleksibilnost i nerastvorljiv je u vodi.

Fondacija Eurofin koja podržava projekat ističe da se, trenutno, zagađenje uljem tretira upijačima napravljenim od polipropilena koji nisu biorazgadivi. Za razliku od njih, kosa je biorazgradiva i zato nije zagađivač.

Projekat je zamišljen tako da saloni plaćaju malu nadoknadu organizatorima projekta da pokupe kosu iz salona.

– Mene lično motiviše činjenica da je sramota da kosu jednostavno bacimo u kantu, a znamo da se toliko toga može uraditi sa njom – kaže Izabel Vulkidis, menadžerka jednog od salona iz Brisela koji učestvuje u projektu.