Akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane počinje 1. novembra – Poziv ugostiteljskim i drugim kompanijama

NALED u saradnji sa kompanijom Esotron i uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) pokreće akciju prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane, najavljeno je na radionici u Beogradu. Akcija čiji je cilj smanjenje ugljen-dioksida, počinje 1. novembra i trajaće godinu dana.

Predstavnicima ugostiteljskih i drugih javnih objekata predstavljen je i Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane, koji nudi praktične savete za odgovorno upravljanje ovom vrstom otpada u sedam koraka.

Šef jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a Slobodan Krstović rekao je da će, s obzirom na to da veoma mali broj objekata u kojima se priprema i služi hrana koristi usluge operatera za prikupljanje otpada od hrane, tokom akcije sav otpad ove vrste, koji proizvedu organizacije i preduzeća na teritoriji Beograda i Novog Sada, biti predat na zbrinjavanje ovlašćenom operateru sistema upravljanja otpadom.

Rekao je da akcija podrazumeva da narednih godinu dana budu postavljene kante za odlaganje bio-otpada u HORECA sektoru, a cilj je da se akciji priključe i javne institucije i sva mesta gde se generiše otpad od hrane na dnevnom nivou.

Krstović podseća da je istraživanje pokazalo da više od 250.000 tona jestive hrane završi na komunalnim deponijama, i da nije uređen sistem doniranja hrane.

– Naša ideja je da u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, izradimo pravilnik i da najveće operatere obavežemo da pravilno odvajaju ovu vrstu hrane uz podsticaje. Imaćemo dobre primere cirkularne ekonomije, jer taj otpad može ponovo da se iskoristi, a sve u cilju da ne bismo imali situaciju da komunalne deponije gore preko leta – kaže Krstović.

U HORECA sektoru biće postavljene kante za odlaganje bio otpada
U Srbiji nastane skoro milion tona otpada godišnje

Čak 99% otpada od hrane koji proizvedu ugostiteljski objekti i javne ustanove sa sopstvenim kuhinjama i kantinama, završava na deponiji, odakle emituje gasove sa efektom staklene bašte koji direktno ugrožavaju okolinu, upozorili su učesnici radionice, čiji je cilj da se pokaže na koji način može da se spreči nastanak velikih količina te vrste otpada i kako se on može iskoristiti.

Koordinatorka programa GIZ ORF Zorica Bilić rekla je da se u Srbiji generiše gotovo milion tona otpada godišnje.

– Velika količina završi na deponijama, a to nije samo ekološki problem već i ekonomski, budući da otpad još ne tretiramo kao resurs, već problem, a ideja je da se takav pristup promeni – rekla je Bilić.

Domaćinstva, ugostiteljstvo i maloprodaja su najveći generatori otpada od hrane, navodi se u Vodiču, a istraživanja pokazuju da samo 13 odsto ugostiteljskih objekata koristi usluge operatera za sakupljanje i pravilan tretman otpada od hrane.

U većini ovih objekata uvreženo je mišljenje da se u Srbiji otpad od hrane najčešće baca u kontejner i transportuje na deponiju.

– To želimo da promenimo i da zajedno napravimo značajan korak ka očuvanju životne sredine, pravilno tretirajući otpad – objasnio je Bojan Gligić, jedan od autora Vodiča i regionalni menadžer kompanije Esotron, koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada.

Rekao je da je ideja da se unapredi sakupljačka mreža kako taj otpad ne bi završavao na deponijama i smetlištima, jer je štetan za životnu sredinu.

Akcija prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane biće realizovana u saradnji sa kompanijom Esotron, koja će prikupiti otpad od hrane i zbrinuti ga na način koji ne šteti životnoj sredini.

Zainteresovane kompanije mogu se prijaviti za učešće u ovoj akciji putem mejla esotron@esotron.rs ili na telefon 021/621 66 27.

Izvor: Tanjug

Foto: Twenty20

Leave a comment