Srbin u Helsinkiju otvorio restoran koji ne pravi otpad

U industriji hrane svakodnevno se stvara ogromna količina otpada, ali da može i drugačije dokazuje primer finskog restorana „Nolla“ (nula na finskom). Prvi restoran u nordijskoj regiji posvećen cilju potpune eliminacije otpada, otvorio je u Helsinkiju naš Luka Balać zajedno sa partnerima Albertom Frankom Sunerom i Karlosom Enrikesom.

U razgovoru za „Energetski portal“ Balać je otkrio da su delovi lanca proizvodnje u kojima nastaju najveći gubici pakovanje i priprema obroka.

– Od dobavljača ne prihvatamo ništa što dolazi u ambalaži koju je nemoguće upotrebiti ponovo. U restoranu nudimo samo jedan meni od ukupno šest jela, od kojih posetioci biraju ili četiri ili svih šest, tako da možemo da pripremimo odgovarajuće količine – ističe Balać.

Špansko-portugalsko-srpski tim je implementaciju postulata života bez otpada usavršio do te mere da u kuhinji čak ne poseduju ni kante za đubre. Svi otpaci se kompostiraju u modernoj mašini koja za 24 sata obrađuje 75 kilograma otpada. Nakon toga, farmeri uzimaju zemljište kao đubrivo za svoje njive.

Komposter otpad pretvara u đubrivo
Sapun od ulja za prženje

Osnivači „Nolle“ ne kupuju čak ni sapun, već ga prave od ulja za prženje. Pivo „sazreva“ na licu mesta, a vino mora da prevali nešto duži put do restorana, ali se pravi u skladu sa eko-principima. Umesto na jelovnicima, jela predstavljaju na tabli za pisanje. Poklon-kartice napravljene su od papirne pulpe i semena. Kada dobitnici iskoriste kartice, mogu ih „posaditi“ u saksiju i iz njih će izrasti mak.

Koalicija predstavnika vlada, preduzetnika, međunarodnih organizacija, istraživačkih ustanova, udruženja poljoprivrednika i civilnog društva pod imenom Champions 12.3 je otkrila da je njihovo poslovanje i ekonomski opravdano i iznela podatak da na svaki dolar koji restoran uloži u održivost u isto vreme štedi sedam dolara.

Nedavno je čuvena kompanija Mišlen izbacila izdanje s fokusom na nordijske zemlje (Finska, Danska, Island, Norveška, Švedska) zajedno sa novim amblemom koji su dodeli tamošnjim „održivim gastronomima“. Među njegovim nosiocima našla se i „Nolla“.

Izvor: Energetski portal

Foto: Facebook/restaurantnolla

Leave a comment

Name
E-mail
Comment

Prijavite se za naš bilten (Newsletter)