Povećana upotreba zaštitne opreme šteti životnoj sredini

Pandemija koronavirusa dovela je do povećane proizvodnje i upotrebe zaštitne opreme koja je napravljena od plastike. Aktivisti za zaštitu životne sredine strahuju da će povećana proizvodnja i upotreba maski, rukavica, zaštitnih odela i druge opreme umanjiti njihove napore da smanje zagađenje plastičnim otpadom.

Povećana proizvodnja zaštitne opreme preti da poveća emisiju gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, prenosi CNN. U toku poslednje četiri decenije globalna proizvodnja plastike uvećana je četiri puta, pokazuje studija iz 2019. godine. Autori studije upozoravaju da će proizvodnja plastike činiti 15 odsto emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte ukoliko se ovaj trend nastavi. Poređenja radi, isti procenat daje i celokupan saobraćaj na svetskom nivou.

Povećana upotreba zaštitne opreme dodatna je pretnja i za okeane koji su već u velikoj meri zagađeni plastičnim otpadom. Studije procenjuju da u proseku oko osam miliona tona plastičnog otpada godišnje završi u okeanima, a situacija se konstantno pogoršava. Zaštitna oprema predstavlja posebnu opasnost za okeanski svet, jer je neke životinje, poput morskih kornjača, mogu zameniti za hranu.

Tokom vremena proizvodi od plastike razgrađuju se u prirodi i mikroplastika odlazi u mora, vazduh, hranu. Rizici mikroplastike po ljudsko zdravlje se i dalje proučavaju, a pretpostavka je da ljudi njenim unosom mogu da unesu i bakterije koje one pokupe prilikom prečišćavanja otpadnih voda, kao i hemikalije koje se dodaju prilikom proizvodnje plastike.

Rešenje je, kažu aktivisti za zaštitu životne sredine, u opremi za višekratnu upotrebu.  Već sada se eksperimentiše sa dezinfekcijom zaštitne opreme, ne zbog zagađenja, već zbog toga što je nema dovoljno.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Leave a comment

Name
E-mail
Comment

Prijavite se za naš bilten (Newsletter)