I luksuzni brendovi usvajaju održivu modu

Da li biste nosili haljinu napravljenu od otpada? A majicu u koju su utkane niti nekog već nošenog predmeta? Ili čizme čija je koža dobijena u laboratoriji? Ako ste na prethodna pitanja odgovorili odrično, da li biste promenili mišljenje ako na takvom odevnom predmetu vidite natpis Guči, Šanel, Prada?

Najnoviji trend u luksuznoj modi nisu ni šare, ni cveće, ni boje, već termin održivost. I dok smo već navikli da kompanije poput H&M imaju svoje ekološke linije, mislili smo da je pojam održive mode nespojiv sa luksuznim brendovima. Jer, ko bi dao hiljade dolara za haljinu napravljenu od recikliranog materijala? Kupaca očigledno ima, ako se imaju u vidu poslednje aktivnosti modnih kuća u smeru ka održivosti.

Guči, Šanel, Prada

Jedna od prvih dizajnerki koja je usvojila nove postulate je Britanka Stela Mekartni. Njena najnovija kolekcija za leto 2020, predstavljena na Pariskoj nedelji mode, najvećim delom je napravljena od recikliranog poliestera i ekonila, najlona koji se pravi od sintetičkog otpada. Uverena da je moguć spoj luksuza i održivosti, Mekartnijeva ističe da modni dizajneri danas moraju da se zapitaju kako i od kojih materijala se prave njihovi modeli.

Na istom putu je i Gabrijela Herst, dizajnerka poreklom iz Urugvaja koja je stekla obožavatelje i među zvezdama poput Nikol Kidman i Demi Mur. Za svoje revije bukira manekene koji ne moraju da lete, koristi ketering koji hranu pravi isključivo od lokalnih sastojaka. Svoju radnju u Londonu opremila je tako da nije upotrebila nijedan nov materijal.

Održiva moda
I Guči se obavezao da će smanjiti uticaj na životnu sredinu

Biti ugljenično neutralna kompanija postao je novi imperativ kom nije odoleo ni najbrže rastući luksuzni brend Guči. To zapravo znači da su posvećeni cilju da iz atmosfere eliminišu istu količinu ugljen dioksida koju u nju i pošalju. A ta količina je ogromna za svaku pojedinačnu kompaniju, jer sve, počev od proizvodnje odeće, preko njenog pakovanja, do transporta, ostavlja trag na životnu sredinu.

Optuženi da ništa ne rade po pitanju stravičnih požara koji su krajem leta pogodili Amazoniju, luksuzni brendovi, među kojima su Guči, Šanel, Prada, Barberi, Versaće,  odlučili su da oforme Modni pakt. „Saradnja umesto takmičenja“, moto je potpisnika sporazuma koji su obećali da će smanjiti uticaj na životnu sredinu, da će do 2030. preći na obnovljivu energiju i eliminisati upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu u pakovanju proizvoda.

Da li je odzvonilo nedeljama mode?

I nedelje mode bi u budućnosti mogle drugačije da izgledaju. Nekada se na njima okupljao krem društva koji je dva puta godišnje po nekoliko dana uživao u glamuru u Parizu, Londonu, Milanu, Njujorku. Danas, sve su češći glasovi da ove manifestacije doprinose klimatskoj krizi. Aktivisti se pozivaju na alarmantne podatke Ujedinjenih nacija da modna industrija koristi više energije nego avioni i brodovi zajedno. I da je krajnje vreme da se nešto promeni.

Nedelje mode – nekad stvar prestiža, danas izvor problema

Nedelju mode u Londonu obeležila je i grupa radikalnih protestanata koja je održala posmrtnu ceremoniju pozivajući da se događaj u ovoj formi više ne održava. Učesnici, mahom mlađi od 20 godina, okupili su se oko dva kovčega na kojima je pisalo „Londonska nedelja mode 1983-2019“ i „Naša budućnost“.

Na sve češće kritike, Guči odgovara da nije rešenje u tome da se nedelje mode više ne održavaju, već da aktivisti i kompanije rade zajedno na pronalasku kompromisa. Rešenje, trenutno, predstavnici ove kompanije vide u srednjem putu. Vodeći se parolom da je bolje uraditi išta nego ništa, ponudili su da nadoknade troškove ugljeničnog otiska 2.000 gostiju na njihovim revijama. Takođe, obećali su da će scenografija korišćena na revijama biti ponovo upotrebljena u njihovim radnjama.

Zanimljivo je videti kako će se dalje odvijati pregovori luksuznih bredova, osvešćenih kupaca i aktivista za zaštitu životne sredine. Jedno je sigurno, održiva moda je trend koji neće obeležiti samo jednu sezonu.

Leave a comment

Name
E-mail
Comment

Prijavite se za naš bilten (Newsletter)