Deca u Čajetini uče principe cirkularne ekonomije

Udruženje građana Zlatiborski krug započelo je realizaciju projekta „Model cirkularne ekonomije u službi zaštite životne sredine u opštini Čajetina“. Projekat, koji se bazira na edukaciji prosvetnih radnika, učenika i njihovih roditelja, trajaće deset meseci i upoznaće lokalno stanovništvo sa pojmom cirkularne ekonomije.

Jedna od značajnijih planiranih aktivnosti je Nacionalna konferencija na Zlatiboru na kojoj će biti predstavljen rad svih Eko škola u Srbiji. Predviđeno je organizovanje predavanja za roditelje učenika osnovnih škola u Čajetini, Mačkatu i na Zlatiboru. Učenici osnovnih i srednje škole u Čajetini moći će da učestvuju na radionicama o primeni principa cirkularne ekonomije u svakodnevnom životu.

Mališanima koji pohađaju predškolsku ustanovu „Radost“ iz Čajetine, kao i njihovim vaspitačima, biće predstavljeni principi cirkularne ekonomije i koncept upotrebe igračaka od prirodnih materijala. Govoriće se i o produženoj upotrebi didaktičkih sredstava, knjiga i igračaka.

Takođe, planirano je osnivanje Saveta za održivi razvoj i edukaciju opštine Čajetina. Biće organizovana i dva okrugla stola za predstavnike lokalnih institucija, civilnog i biznis sektora i medija o značaju principa cirkularne ekonomije u zaštiti životne sredine.

Projekat finansira Evropska unija, kao deo treće faze projekta „ENV.net uključivanje pitanja životne sredine Zapadnog Balkana i Turske u političku agendu EU“.

Leave a comment

Name
E-mail
Comment

Prijavite se za naš bilten (Newsletter)