Amazon ima novu strategiju za smanjenje otpada

Najveća svetska platforma za onlajn trgovinu, Amazon, ima novu strategiju za smanjenje otpada. Kompanija koja godišnje širom sveta isporuči pet milijardi paketa, odlučila je da testira strpljenje svojih klijenata i ponudi im posebnu uslugu pod nazivom Amazon dan. Usluga je dostupna korisnicima servisa Prime koji u Americi omogućava besplatne isporuke u roku od dva dana od trenutka porudžbine.

Ako se prijave na servis Amazon dan, korisnici će moći da izaberu jedan poseban dan za dobijanje nedeljnih pošiljki. Kompanija će zadržati sve njihove narudžbine u toku nedelje i zajedno ih poslati na odabrani dan. Na taj način, smanjuje se količina materijala za slanje, kao i broj isporuka, što je veoma važno u prelasku na cirkularnu ekonomiju.

U Amazonu kažu da je nova opcija, od novembra otkada se testira, već eliminisala na desetina hiljada kutija za isporuku. Amazon je nedavno takođe uveo pakovanja koja proizvode manje otpada, a investira i u solarne elektrane i vetroparkove. Takođe, na krovovima skladišta postavlja solarne panele.

Ipak, sve ove mere nisu impresionirale Grinpis koji podseća da su velike tehnološke korporacije i centri za obrađivanje podataka ogromni potrošači energije. Samim tim su pretnja po životnu sredinu. Grinpis je nedavno kritikovao Amazon zbog slabog posvećivanja ciljevima održivosti. Kako su istakli u Grinpisu, energija koju koriste centri Amazona premašuje koristi od njihovog investiranja u održivu energiju.

Leave a comment

Name
E-mail
Comment

Prijavite se za naš bilten (Newsletter)